5 vrst L-karnitina in njegovi vplivi na hujšanje

Če ste ljubitelj fitnesa, ste za L-karnitin verjetno že slišali. Ali veste, kaj L-karnitin sploh je in kakšne naloge opravlja? Popularnost L-karnitina se v zadnjih letih hitro povečuje zaradi njegovih koristi, povezanih s hujšanjem, športnimi zmogljivostmi, cirkulacijo, telesnim okrevanjem in celo z možganskim delovanjem.

Kaj je L-karnitin?

L-karnitin je naravna spojina, ki nastaja v telesu, dobimo pa jo tudi z uživanjem mesa (od tod izvira njeno ime, ki izhaja iz latinske besede carnis, kar pomeni meso). Gre za kvartarni amin, ki se sintetizira v jetrih, ledvicah in možganih iz dveh bistvenih aminokislin, lizina in metionina.

Povedano z enostavnejšimi besedami, gre za zelo majhno molekulo. Ta je topna v vodi in sodeluje v naravnem procesu pridobivanja toplote, tako da sproži povišanje temperature. To pozneje povzroči "izgorevanje maščob" in zmanjšanje maščobnega tkiva.

L-karnitin velja za eno najučinkovitejših hranilnih sestavin v shujševalnih programih, pomemben pa je tudi za športnike, ki morajo po vadbi poskrbeti za učinkovito okrevanje.

Kot že rečeno, se v organizem vgradi z vnosom živalskih beljakovin ali z lastno proizvodnjo v telesu. S pomočjo kroženja pa nato preide v tkiva.

Kakšno funkcijo ima L-karnitin?

L-karnitin sodeluje pri celičnem metabolizmu in omogoča, da proste maščobne kisline preidejo v mitohondrije celic, kjer se pretvorijo v energijo. Brez L-karnitina bi se maščobne celice kopičile v mišičnem in maščobnem tkivu ter v arterijah. To pomeni, da ima L-karnitin glavno vlogo pri učinkovitem presnavljanju kalorij.

Zaradi delovanja na energijsko presnovo in zaščito mišičnega tkiva je L-karnitin bistvena aktivna sestavina za povečanje športnih zmogljivosti in izboljšanje aerobnih in anaerobnih sposobnosti. Poleg tega pa v kombinaciji s telesno aktivnostjo pomaga kuriti maščobo.

L-karnitin je bistven tudi za vzdrževanje koencima A (vir energije, ki se uporablja med vadbo). L-karnitin torej poskrbi, da lahko vložimo več truda in s tem porabimo več kalorij.

Telo brez L-karnitina ne deluje tako dobro, kot bi z njegovo pomočjo lahko.

Obstaja 5 vrst L-karnitina

Obstajajo različne vrste L-karnitina, ki se med sabo razlikujejo glede na svojo uporabo:

1. L-karnitin tartrat

L-karnitin tartrat je najpogostejša oblika dopolnilnega L-karnitina. Zlahka se absorbira in nasiči mišično tkivo.

2. Acetil-L-karnitin (ALC)

Možgani ga bistveno bolj izkoristijo, zato se uporablja za izboljšanje spomina in kognitivnih funkcij.

3. Propionil-L-karnitin (PLC)

Je bolj specializirana oblika L-karnitina. V primerjavi s prvima dvema ima pomemben antikoagulantni učinek, zato se uporablja pri zdravljenju ljudi s srčnimi boleznimi, s težavami s krvnim tlakom in cirkulacijo.

4. Čisti L-karnitin

Zelo je podoben L-karnitin tartratu - vendar v 100% čisti obliki. Športniki imajo od te oblike več koristi, saj lahko dolgotrajna vadba izčrpa zaloge karnitina.

Športniki, ki v svojo rutino dodajajo L-karnitin imajo veliko manj poškodb mišic in po poškodbah tudi hitreje in bolje okrevajo. L-karnitin pomaga tudi pri hujšanju, saj je ključni element v zadnji fazi procesa razgradnje maščob.

5. D-karnitin

Je neaktiven stereoizomer karnitina: nima prednosti L-karnitina, poleg tega pa celo blokira delovanje naravnega L-karnitina. D-karnitin se običajno ne uporablja.

Prehransko dopolnilo z L-karnitinom poveča koncentracijo L-karnitina v mišicah, kar pozitivno vpliva na naše dojemanje napora. To pomeni, da bo trening za nas lažji.

Kakšen odmerek je potreben za hujšanje?

Vse pozitivne študije imajo podobno količino odmerjanja: dnevno je potrebno zaužiti od 1000 do 2000 mg čistega L-karnitina.

Rezultat?

Povečano kurjenje kalorij, učinkovitejše delovanje in tudi boljše okrevanje po vadbi.

Komu se priporoča jemanje FatBurn XXL, ki vsebuje 1000 mg najčistejšega L-karnitina?

Veganom, ki predvsem zaradi brezmesne prehrane zaužijejo malo L-karnitina. Bistven je tudi za tiste, ki so šele začeli več trenirati, saj njihovo telo morda ne proizvaja dovolj L-karnitina, ki bi mišice med vadbo dovolj dobro nahranil. V obeh primerih je dopolnilo z L-karnitinom lahko zelo pomembna pomoč.

Če vaša jetra ali ledvice niso v najboljši formi, lahko L-karnitin pomaga. Večina L-karnitina, ki ga telo proizvede, nastaja namreč v jetrih in ledvicah.

Na splošno je lahko L-karnitin poleg ustrezne prehrane in vadbe izjemno učinkovita sestavina, ki pomaga pri hujšanju.

Viri:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Carnitine
  • https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/acetylcarnitine
  • https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cdm/2011/00000012/00000007/art00009
  • https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1113/jphysiol.2010.201343
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2756917
  • https://www.marnys.com/l-carnitine

Izbrani izdelki za vas

TOPILEC MAŠČOBE
-67%
Akcijska cena 24,99 € Redna cena 74,97 €
Ogled izdelka
15-DNEVNI PAKET
-48%
Akcijska cena 23,99 € Redna cena 45,99 €
Ogled izdelka