Kako vključiti družino v načrtovanje zdravega načina prehranjevanja

Vsaka mati, ki poskuša shujšati, mora uravnotežiti zdravo prehrano in hkrati upoštevati različne okuse članov svoje družine, kar ni majhen izziv. Večina nas pozna boj med osebnimi cilji hujšanja in zagotavljanjem, da je krožnik za vse po njihovem okusu.

How to include your family in your healthy meal plan 

Da bi vam pomagali doseči cilje hujšanja in hkrati razveseliti družino z okusnimi in hranljivimi jedmi, smo pripravili seznam koristnih nasvetov, s katerimi bosta načrtovanje in priprava zdravih obrokov enostavna!

Zakaj vam morda ne uspeva pripravljanje zdravih obrokov

Upoštevanje zdrave prehrane pri hujšanju je že samo po sebi dovolj težko, če pa morate nahraniti še družino, poskrbeti za gospodinjski proračun in upoštevati odpadno hrano ... No, to je pa res težka naloga. 

Zaposlene matere se težko uprejo priročnosti hitre dostave ali pripravljenih obrokov. Poleg tega se morda nagibate k temu, da pri obrokih odločajo želje vaših otrok, zlasti če so izbirčni.  

Verjetno se vam je že zgodilo: vaš otrok je v fazi, ko noče jesti ničesar drugega kot piščančje medaljone, in veliko lažje se mu je pridružiti, namesto da bi si sami pripravili povsem drugačen obrok. 

Starševstvo prinaša toliko veselja, vendar vsi vemo, da je iskanje časa zase lahko težka bitka. V redkih trenutkih miru lahko posežemo po hitrem, a ne preveč zdravem prigrizku ali si privoščimo nočno pojedino, ko smo otroke položili v posteljo. 

Povsem razumljivo je, da lahko te navade, ki so se porodile zaradi večopravilnosti kot pri superjunakih, vplivajo na vašo telesno težo. A žal je v tej zgodbi še kaj več! 

Zakaj mamice težje izgubljajo kilograme

Natrpan urnik in pomanjkanje časa sta povezana z dvema velikima ovirama, s katerima se lahko soočite, ko poskušate shujšati. Prva je stres: ko ste pod stresom, kar starši pogosto so, vaše telo sprošča kortizol, hormon, ki ne le povečuje apetit, ampak je odgovoren tudi za skladiščenje maščob okoli trebuha. Študije tudi kažejo, da lahko povečan stres zavira kurjenje kalorij!

Druga težava, ki jo pozna večina mater, je pomanjkanje spanja. Če svojemu telesu ponoči ne omogočite dovolj počitka, lahko to uniči delovanje hormonov, ki telesu sporočajo, kdaj ste lačni in kdaj siti. Če nimate nadzora nad svojim apetitom, je to lahko velika težava, ko se trudite shujšati.

Kalorije iz nezdravih obrokov se hitro kopičijo, in če jih združite s temi drugimi dejavniki, je hujšanje lahko zelo težko. Načrtovanje obrokov vam lahko pomaga, da se ne ukvarjate s tem, kakšen bo naslednji družinski obrok, in se tako lahko osredotočite na druge stvari! Poleg tega boste mirni, saj boste vedeli, da delate nekaj koristnega tudi zase.

Devet nasvetov za zdrave in hujšanju prijazne družinske obroke

Tukaj je devet praktičnih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se bo vaša družina začela prehranjevati zdravo in da boste kljub natrpanemu urniku ostali dosledni!

1. Moč pripravljanja obrokov

Z vnaprej pripravljenimi obroki ali sestavinami se boste lažje izognili nezdravim in hitrim rešitvam, ko se vam mudi. Poskusite pripraviti tedenski načrt obrokov z uravnoteženimi obroki in zdravimi prigrizki. To vam bo pomagalo, da se boste držali seznama živil in se izognili prepogostemu obisku trgovine. Ta metoda je tudi stroškovno učinkovita, poleg tega pa zmanjšuje količino odpadne hrane.

2. Ustvarjanje uravnoteženega krožnika

Ko načrtujete obroke, razmislite o pisanem krožniku, bogatem z zelenjavo, sadjem, beljakovinami, žiti in mlečnimi izdelki, da bo vaša družina dobila vsa potrebna hranila. Če se trudite, da bi otroci jedli zelenjavo, izberite zelenjavo, za katero že veste, da jo imajo radi, ali jo združite z omako, ki jo imajo radi. Ko vse drugo odpove, lahko zelenjavo "skrijete" v druge jedi, ki jih že imajo radi - zanesljiva metoda je, da jo zmešate in dodate v testenine s sirom ali kremne juhe.

3. Pametne zamenjave

Preproste zamenjave imajo lahko velik vpliv in vam pomagajo zmanjšati količino ogljikovih hidratov, sladkorja, soli in maščob. Namesto iz navadnega krompirja naredite pire iz sladkega krompirja, namesto običajnih rastlinskih olj uporabite avokadovo olje, preidite na polnozrnati kruh in testenine, pri mlečnih izdelkih pa izberite izdelke z nizko vsebnostjo maščob. Še vedno boste lahko pripravljali priljubljene jedi svoje družine, le da bodo bolj zdrave. Pogosto tega sploh ne bodo opazili!

4. Preizkusite serijsko kuhanje 

Serijsko kuhanje je lahko rešitev v posebej napornih tednih in lahko pomaga zmanjšati stres, ki ga povzroča potreba po izmišljanju in pripravi zdravih obrokov za vsak dan v tednu. Veliko jedi je boljšega okusa, če jih pripravite v večji količini (npr. raguji ali enolončnice), večino jedi pa lahko v hladilniku varno hranite 3-4 dni, v zamrzovalniku pa celo do 3 mesece!

5. Najpomembnejši je okus

Zdrava hrana pogosto neupravičeno velja za dolgočasno. Vendar lahko jedi vedno popestrite z domačimi začimbami, kot so jogurtovi prelivi, ali dodate sveža zelišča in začimbe, kot so meta, bazilika, origano, cimet ... To ne izboljša le okusa, temveč pogosto obroku doda tudi dodatne hranilne vrednosti. Ali ste na primer vedeli, da kumina ni le odličen način za dodajanje okusa enolončnicam ali čiliju? Je tudi zelo bogat vir železa in podpira zdravo prebavo! Rožmarin, ki se odlično poda k pečenemu krompirju, pa je poln antioksidantov in pomaga varovati vaš imunski sistem!

6. Zdravi prigrizki 

Priročno postavljena posoda s sadjem v kuhinji ali shramba s hranljivimi prigrizki lahko veliko spremenita. Otrokom za prigrizke med obroki pripravite sadne krožnike z razrezanim sadjem, ki ga je lahko vzeti v roke, in si ga privoščite tudi sami! Omejite količino sladkih pijač in priboljškov, ki jih imate pri roki, in jih nadomestite z bolj zdravimi. Sladkorja vam ni treba popolnoma izločiti iz gospodinjstva, vendar ne sme biti prva izbira.

7. S timskim delom uresničujemo sanje

Sodelujte s partnerjem ali otroki, zlasti če so malo starejši. Prepuščajte naloge, od kuhanja do drugih opravil, da se razbremenite. Morda se vam zdi, da v kuhinji sami hitreje opravite vse naloge, vendar s tem dolgoročno ne koristite sebi in svoji družini. Vključevanje otrok v kuharski proces je lahko poučno in zabavno - in če bodo sodelovali, bodo verjetno bolj motivirani za uživanje hrane, ki ste jo pripravili skupaj.

8. Predvsem ravnotežje

Svojo družino boste težko prepričali, naj se drži zdrave prehrane brez občasnega razvajanja. Zato še ne prekličite družinskega večera s pico! Preveč strogih diet se je veliko težje držati, zato bo občasni odmor dolgoročno pripomogel k vašemu napredku. Poleg tega sta življenje - in hrana - namenjena uživanju, kar morate naučiti tudi svoje otroke.

Zmanjšajte vpliv pregreh s prehranskim dopolnilom 

Čeprav so dobre prehranjevalne navade in telesna vadba ključni koraki pri doseganju ciljev izgube odvečne telesne teže, vam lahko še nekaj pomaga ostati na pravi poti, ko si privoščite svoj najljubši obrok, poln ogljikovih hidratov, ali ko se v družini pripravlja večerno druženje ob pici: CarbBlock XXL!

CarbBlock XXL – uživajte v svoji najljubši hrani brez občutka krivde!

Življenje je prekratko, da bi se počutili krive, če se občasno prepustite in razvajate svoje brbončice! CarbBlock XXL je tukaj, da vam pomaga zmanjšati vpliv vaših najljubših pregrešnih obrokov na vaš napredek pri hujšanju.  

Vsebuje dve znanstveno podprti sestavini za blokiranje ogljikovih hidratov: ekstrakt rjave morske alge in grozdnih pečk. Skupaj blokirata polovico kalorij iz ogljikovih hidratov in maščob v vaših obrokih, tako da lahko uživate v enakih porcijah z bistveno manj kalorijami. Tako boste lahko oblikovali svoj pas, boke in stegna ter ohranili visoko raven energije kljub zmanjšanju kalorij.  

Naročite CarbBlock XXL še danes in prejmite poseben popust! Pohitite, velja le kratek čas!