4 recepti za zdrave in okusne brownije
Vas mika čokolada? Ko poskušamo shujšati, se ji res težko upremo ... Ni pa treba, da se ji povsem odpovemo! Razkrivamo vam zdravo rešitev: kaj pravite na zdrave beljakovinske brownije?
Pripravili smo vam 4 recepte za zdrave brownije: brez sladkorja, brez masla, brez sončničnega olja in izjemno hranljivi! So zdravi in okusni ter so izvrstna različica tradicionalnih čokoladnih brownijev!
1. Super beljakovinski browniji
Sestavine:
- 6 banan
- 220 g mandljevega ali arašidovega masla
- 50 g kakava v prahu
- 2 merici Shake'n'Shape
- 160 g čokoladnih kapljic (po okusu)
Priprava:
- Pečico segrejte na 180 °C in si pripravite kvadratni ali pravokotni pekač za peko.
- Banane, kakav v prahu, beljakovinski Shake'n'Shape in mandljevo maslo zmešajte do gladke mase.
- Po okusu dodajte čokoladne kapljice.
- Zmes vlijte v pomaščen pekač in pecite približno 18-20 minut.
- Brownije postrezite še tople ali pa jih prej ohladite. Shranjujte v dobro zaprti posodi 3 do 4 dni, na hladnem in suhem mestu.
2. Veganski browniji s sladkim krompirjem
Sestavine:
- 4 žice pireja iz sladkega krompirja (približno 225 g)
- 160 g javorjevega sirupa
- 120 g arašidovega (ali mandljevega) masla
- 1 čajna žlička vanijije
- 22 ml oljivnega olja
- 50 g kakava v prahu
- 1 ščepec morske soli
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 60 g polnozrnate moke
- 50 g orehov (po okusu)
Priprava:
- Sladki krompir olupite, narežite na 2-3 cm velike kocke in kuhajte do mehkega. Nato da vzemite iz vode in ga nekaj minut ohlajajte, nato pa pretlačite, dokler ne dobite gladke mase.
- Pretlačen sladki krompir dajte v večjo skledo in mu dodajte javorjev sirup, arašidovo maslo, vanilijev ekstrakt in olivno olje, ter dobro premešajte.
- Dodajte kakav v prahu, morsko sol in pecilni prašek.
- Nazadnje dodajte še polnozrnato moko in vse skupaj mešajte, dokler ne nastane gosto testo.
- Testo dajte na pekač, obložen s peki papirjem. esto lahko poljubno še okrasite z oreščki.
- Pecite približno 30 minut pri 176°C, oziroma dokler robovi brownijev ne izgledajo rahlo suhi.
- Ko je pečeno, vzemite iz pečice in pustite 30 minut do 1 uro, da se pecivo ohladi.
- Brownije lahko jeste še tople ali ohlajene. Shranite jih lahko do 3 dni v nepredušno zaprti posodi.
SlimJOY nasvet: Uživajte ob sveže pečenih brownijih in v okusni kavi Slimmiccino. Ta zmanjša apetit, zato prav gotovo ne boste pojedli vsega na mizi, ob tem pa boste vseeno uživali v okusni kavi. Skupaj sta res božanskega okusa!
3. Zdravi browniji z jabolčnim pirejem
Sestavine:
- 125 g polnozrnate moke
- 5 žlic kakava v prahu
- ¼ žličke pecilnega praška
- ¼ žličke sode bikarbone
- ¼ žličke morske soli
- 4 žlice jabolčnega pireja
- 2 žlici olivnega olja (ali stopljenega kokosovega olja)
- 1 žlica javorjevega sirupa (ali medu)
- 1 čajna žlička vaniljevega sladkorja
- 1 jajce
- 1 žlica mleka po izbiri
- malo stevije (več kot jo boste dali, slajši bodo)
- nekaj čokoladnih kapljic, koščki čokolade
Priprava:
- Pečico segrejte na 175 °C.
- V večji skledi zmešajte moko, kakav v prahu, pecilni prašek, sodo in sol.
- Dodajtemo jabolčni pire, olje, javorjev sirup, vanilijev sladkor, jajce, mleko in stevijo.
- Mešajte, dokler zmes ne postane gladka.
- Testo vlijte na pekač, obložen s peki papirjem.
- Okrasite s čokoladnimi kapljicami ali koščki čokolade (po okusu).
- Pecite 15-18 minut oziroma toliko časa, da je konica noža, ko jo izvlečete iz peciva, čista. Pazite, da ne pečete predolgo!
- Pustite, da se ohladi in dober tek!
SlimJOY nasvet: Ali ste vedeli, da prehransko dopolnilo CarbBlock EXTREME kar za polovico zmanjša kalorije iz obrokov?! Zato si med prazniki le privoščite te super okusne brownije - brez slabe vesti. Zdaj v super ponudbi!
4. Zdravi browniji, ki se kar stopijo v ustih
Sestavine:
- 125 g 70–80% čokolade (če boste uporabili mlečno čokolado, zmanjšajte količino sladkorja)
- 50 g kokosovega olja, pri sobni temperaturi (vendar ne stopljenega)
- 3 srednje velika jajca
- 100–175 g kokosovega sladkorja (dodajte ga manj, če boste uporabili mlečno čokolado)
- 90 g mletih mandljev ali polnozrnate moke
- 30 g kakava v prahu
- 1 ščepec soli
- naribania temna čokolada (po okusu)
Priprava:
- Pečico segrejte na 180 °C.
- Temno čokolado in kokosovo olje razstopite v vodni kopeli.
- Jajca in kokosov sladkor blanširajte z metlico, dokler se zmes ne speni in potroji. Z električnim mešalnikom bo to trajalo približno 5–7 minut.
- Počasi dodajajte stopljeno čokolado in mešajte z nizko hitrostjo. Stepajte, dokler ne nastane homogena zmes.
- Mešanici jajc in čokolade postopoma dodajajte mlete mandlje, kakav v prahu in sol, in mešajte dokler ne nastane gladka pasta.
- Po okusu dodajte še koščke temne čokolade.
- Pecite 18–20 minut. Ali je pečeno, lahko preizkusite z nožem ali z zobotrebcem: če na nožu ostanejo vlažne drobtine, je to idealno za mehke brownije, če pa si želite še bolj kremastih brownijew, ki se bodo v ustih kar topili, pečico ugasnite nekaj minut prej.
- Brownije postrezite še tople ali ohlajene. Shranite jih lahko 3–4 dni v dobro v zaprti posodi, v hladnem in suhem prostoru.
SlimJOY nasvet: Še danes si naročite Shake'n'Shape z okusom lešnika! Lahko vam služi kot odličen dodatek za izboljšanje okusa. Z visoko vsebnostjo beljakovin vas bo tudi veliko bolj nasitil, zaradi česar ne boste pojedli preveč. :)
Izbrani izdelki za vas
Morda bi vas zanimalo