Kako post zares deluje in zakaj je dobro, da se postimo

Preizkusite enega najbolj vročih trendov hujšanja in dobrega počutja.

Življenje v izolaciji ni bilo prijetno, zagotovo pa je za nekatere delo od doma še vedno vsakodnevna rutina. Če veliko časa preživite doma, lahko lažje sestavite urnik za vsak dan - poskusite s prekinitvenim postom in imejte svojo telesno težo pod nadzorom.

Začnimo torej na začetku. Kaj je prekinitveni post?

Prekinitveni post je način prehranjevanja. Nasprotno od običajnih diet, se ta ne osredotoča na to KAJ jesti, temveč KDAJ.

Ljudje se odločijo zanj zaradi zdravja in hujšanja ter zaradi podaljševanja življenja.

Vendar pa prekinitveni post ni novost. Nekatere kulture to počnejo iz verskih razlogov, druge zaradi načina življenja. Prekinitvene poste izvajajo tudi v bolnišnicah - za preventivo in izboljšanje kakovosti življenja. Nazadnje pa je post nekaj, na kar so organizmi dobro prilagojeni.

Leta 2014 sta doktor Mark P. Mattson in Valter D. Longo z Medicinske fakultete Univerze Johnsa Hopkinsa opravila obsežne raziskave povezane s prekinitvenim postom. Nad rezultati sta bila presenečena:

"Postenje lahko upočasni staranje in pomaga pri preprečevanju in zdravljenju bolezni. Hkrati zmanjša tudi stranske učinke, ki jih povzročajo posegi v prehrano zaradi kroničnih bolezni."

Kaj se zgodi med prekinitvenim postom?

Vse je odvisno od vaše telesne zgradbe in od tega, kako dolgo se postite. Toda na splošno se prvi znaki prekinitvenega posta pokažejo po 12-14 urah brez hrane.

Če bi se postili 16 ur, bi bile spremembe komaj opazne, a pozitivne:

  • Jetra imajo že manj shranjene glukoze, vsa hranila pa se vsrkajo tja, kjer so potrebna.
  • Raven inzulina se je znižala in črevesje v miru prebavlja vaš zadnji obrok.
  • Raven stresnih hormonov je nizka in morda boste imeli tudi malo energije.
  • Vaš um bo jasen in osredotočen.

Postenje zadaljši čas bi imelo večji učinek.

  • Zaradi pomanjkanja glukoze bi vaše telo počasi prešlo v proces ketoze.
  • Potem bi bil njegov glavni vir energije lastna telesna maščoba.
  • Celice bi postale bolj odporne na stres, poraba telesne maščobe bi se zvišala, razstrupljanje (avtofagija) pa bi doseglo najvišjo raven.

Če bi se postiliveč dni, bi se stvari še stopnjevale. Vendar bi se po nekaj dneh nelagodja, lakote in utrujenosti, že počutili žive, polne energije in bolj vitki kot prej.

  • Pogosto bi odvajali vodo in ne bi bil videti napihnjeni.
  • Zaradi nenehnih obiskov stranišča, bi morali več piti več vode.
  • Proces ketoze bi bil v polnem zagonu.

Če želite, da bo post na vaše telo deloval pozitivno, vam ne priporočamo, da se postite več kot nekaj dni. V vsakem primeru pa predlagamo, da se glede daljšega postenja pogovorite s svojim zdravnikom.

Je to dokazano?

Prekinitveni post je precej dobro raziskana praksa - na živalih in ljudeh.

Medtem ko so študije preprostih organizmov in miši pokazale, da prekinitveni post resnično lahko podaljša življenje, "pri ljudeh pomaga zmanjšati debelost, znižuje krvni tlak, pomaga pri težavah dihal in revmatoidnim artritisom", sta zapisala doktor Mark P. Mattson in Valter D. Longo.

Študija na miših je pokazala, da se je raven adiponektina - človeškega hormona vitkih - zaradi postenja močno povečala. Ko se raven glukoze v jetrih zniža, se tudi odpornost na inzulin zmanjša. To vpliva na učinkovitejšo presnovo, nastajanje maščobnih rezerv se zmanjša, kurjenje maščob pa se poveča.

Kako naj začnem?

Pomislite, kaj bi bilo za vas lažje - da ne bi jedli zajtrka ali da bi uživali v zgodnji večerji in se po njej izogibali vsem prigrizkom.

Ko veste, kateri del dneva boste jedli, se na to ustrezno pripravite.

Če boste, recimo, preskočili zajtrk, in jedeli samo med poldnevom in 8. uro zvečer, začnite jesti zajtrk vsak dan malo pozneje, dokler ne pridete do poldneva.

Vzemite si čas za osvajanje nove navade in v času, ko ne jeste, pijte veliko vode.

Potrebujete pomoč pri krotenju večernih napadov lakote?

Naš nočni topilec maščob NightBurn EXTREME zavira večerne napade lakote in preprečuje kalorijam, da bi se spremenile v maščobo. Pospeši vaš metabolizem in ohranja vaša jetra v formi.

Izbrani izdelki za vas