Ne kupujte proteinskih šejkov, če ne vsebujejo tega ...

Ponudba beljakovinskih (= proteinskih) šejkov je velika, izbira pa težka. Toliko bolj če nimate časa za guglanje in poglabljanje v to, kateri je najboljši za izgubljanje maščobe in hujšanje. Da se boste lažje odločili, smo za vas podatke izbrskali mi!

Če je vaš cilj izgubiti maščobo, izberite tak beljakovinski šejk, ki ima čim manj ogljikovih hidratov in maščobe,” pravi Jose Antonio, soustanovitelj organizacije International Society of Sports Nutrition.

Hujšanje bo najlažje s to kombinacijo beljakovin

Najboljša izbira za hujšanje je šejk s kombinacijo sirotke in kazeina (mlečni beljakovini) – seveda, če nimate težav z mlečnimi izdelki, še pove Antonio za spletno stran z zdravstvenimi članki in nasveti WebMD. Ampak zakaj ravno sirotka in kazein?

V čem je moč sirotke?

Kot pojasnijo na spletni strani Cleveland Clinic, ameriškega akademskega zdravstvenega centra, nas sirotkine beljakovine pomagajo napolniti z energijo in zagotavljajo takojšen občutek sitosti. Priporočajo jih predvsem po vadbi, saj takoj nahranijo mišice. Vsebujejo namreč vse esencialne aminokisline, ki jih potrebujemo za gradnjo mišic in so zlahka prebavljive. Primerne so za vsakodnevno uporabo.

Kaj je skrivnost kazeina?

Beljakovine kazeina spodbujajo rast mišic, se pa prebavljajo počasneje kot sirotkine beljakovine. To je pomembno iz dveh razlogov. Eden je ohranjanje mišične mase, ki jo skupaj z odvečno težo izgublja mnogo ljudi na shujševalnih dietah, saj pogosto ne zaužijejo dovolj beljakovin. Drugi je dlje trajajoči občutek sitosti, ki pomaga, da nimamo potrebe za redilnimi prigrizki, ki bi se nato kopičili v maščobnih oblogah.

Pod črto

Najboljša je kombinacija obeh: hitro učinkujočih sirotkinih beljakovin (za hitro regeneracijo in rast mišic) in počasneje delujočih beljakovin kazeina (za ohranjanje mišic). Povzetek njihovega delovanja si preberite v spodnji tabeli.

SIROTKINE BELJAKOVINE

MLEČNE BELJAKOVINE – KAZEIN

Sprožijo tvorbo beljakovin v mišicah

Sprožijo tvorbo beljakovin v mišicah

Se hitro prebavijotakoj poskrbijo za rast in regeneracijo mišic

Se počasi prebavijodolgoročno skrbijo za ohranjanje mišične mase

Idealno jih je zaužiti po vadbi za takojšnjo regeneracijo in izgradnjo mišic 

Idealno jih je zaužiti po vadbi za daljši občutek sitosti in dolgotrajnejše delovanje gradnikov za mišice

Ampak zakaj je mišična masa tako pomembna?

Mišice so tiste, ki dajo našemu telesu lepo obliko. Če med hujšanjem izgubljamo mišično maso, naša postava ne dobiva želenih oblik. Mišice pa nam pomagajo tudi hujšati. Večjo mišično maso kot imamo, bolj se pospeši metabolizem in kurjenje maščob, saj mišice porabljajo 2,5-krat več energije/kalorij kot maščobno tkivo.

In, vse dame, ki to berete, bodite brez skrbi: ne boste videti kot kup mišic oziroma mis fitnesa! Le postava bo lepše oblikovana, telo pa čvrstejše.

Zakaj je Shake'n'Shape najboljši shujševalni beljakovinski šejk?

Ker izpolnjuje vse zgoraj navedene pogoje:

  1. Vsebuje več kot 50 % visoko kakovostnih beljakovin (v enem odmerku, ki vsebuje 30 gramov, je 16 gramov beljakovin!).
  2. Vsebuje sirotkine beljakovine, ki jih dopolnjujejo še beljakovine kazeina.
  3. Hitro in preprosto ga lahko zaužijete po vadbi, saj prah umešate v vodo.
  4. Je dobra zamenjava za malico in definitvno boljša kot hitra hrana. Poleg 16 g beljakovin vsebuje esencialne vitamine in izjemno visok delež vlaknin, obenem pa zelo malo ogljikovih hidratov in maščob. Če mu dodate jagodičevje in par oreščkov, imate hiter, slasten in polnovreden obrok. Brez slabe vesti.
  5. Dodali smo mu tudi 5 sestavin, ki dodatno podpirajo njegovo delovanje:

- L-karnitin, ki je nujen za kurjenje maščobe,
- encim bromelain, ki dodatno pomaga prebaviti zaužite beljakovine,

- zeleno kavo, ki zavira absorpcijo sladkorja iz hrane,

- koencim Q10, močan antioksidant, ki ščiti naše celične tovarne za kurjenje maščobe (mitohondrije), in

- hialuronsko kislino, ki po vsem telesu skrbi, da so tkiva navlažena, predvsem pa jo poznamo kot snov, ki skrbi za hidriran in napet videz kože.

Viri:

https://www.webmd.com/diet/protein-shakes

https://health.clevelandclinic.org/7-tips-choosing-best-protein-powder/