5 razlogov, zakaj morate začeti jemati L-karnitin

Hujšate, telovadite, pijete proteinske napitke … mišic pa ni? Ste pomislili tudi na L-karnitin? Med tistimi, ki želijo izgubiti maščobo in pridobiti mišično maso, je karnitin dobro poznana aminokislina. Zakaj?

Kako se L-karnitin razlikuje od drugih pogosto uporabljanih stimulansov pred treningom, na primer fat burnerjev? L-karnitin ni stimulans, ampak je nujna snov v našem telesu. Naše telo karnitin sicer samo proizvaja, ampak zaradi neuravnotežene prehrane, povečanih naporov ali starostnih sprememb, se ta proizvodnja upočasni.

Naloga L-karnitina je, da večino maščob, ki jih pojemo s hrano (t. i. dolgoverižne maščobne kisline), ponese v tisti del celice, ki je zadolžen za kurjenje maščobe za energijo – v t. i. celične tovarne energije mitohondrije. Šele tam se maščoba pokuri za energijo.

1) Pospešeno kurjenje maščob

Brez karnitina večine maščobe, ki jo pojemo, ne bi mogli uporabiti za energijo. Več kot je karnitina, večja je poraba maščobe in manjše je njeno skladiščenje.

2) Povečanje mišične mase

Ko ste telesno aktivni, telo porablja več energije. Ker L-karnitin poveča izrabo maščob za energijo, telo pusti pri miru lastne telesne beljakovine in glikogenske rezerve (rezerva sladkorja v jetrih in mišicah, mišljena za nujne primere). To pomeni, da med vadbo ne boste izgubljali lastnih beljakovin (mišic), ampak maščobne zaloge.

Drug način, kako karnitin vpliva na mišično izgradnjo, je, da zmanjša drobne mišične poškodbe, ki se normalno zgodijo ob vsakemu izvajanju vadbe. Ker je manj mišičnih poškodb, je tudi manj poškodb receptorjev za testosteron. Raziskave so pokazale, da karnitin poleg tega poveča tudi število testosteronskih receptorjev. To pomeni, da se lahko več testosterona veže na ta sprejemna mesta in izvaja svoj vpliv na povečanje mišične mase.

Tako so tudi dokazali, da je karnitin učinkovita pomoč pri povečevanju obremenitve mišic. To preprosto pomeni, da lahko intenzivneje vadite, ne da bi čutili utrujenost.

3) Hitrejša regeneracija

L- karnitin pripomore k hitrejši regeneraciji mišic prek različnih mehanizmov delovanja.

En mehanizem je povezan s  karnitinovo vlogo pri kurjenju maščobe: ker telo s pomočjo karnitina za energijo v prvi vrsti kuri maščobe, se tako ohranja rezerva glikogena in lastnih beljakovin. Rezultat: manj mikropoškodb med vadbo, hitrejša regeneracija

Drug mehanizem je povezan z boljšo izrabo testosterona (znanega »zidarja mišic«) zaradi povečane koncentracije testosteronskih receptorjev.

Tretji mehanizem pa je preprečevanje delovanja prostih radikalov, ki poškodujejo mišična vlakna – karnitin ima namreč tudi vlogo antioksidanta v mišicah.

4) Spodbuja zdravje srca in ožilja

Ker iz krvnega obtoka pobere maščobe, prepreči, da bi višek maščob povzročal težave v telesu. S tem varovalno vpliva na žile in deluje preventivno pri aterosklerozi (pomaga preprečiti »zamašitev« žil).

5) Lepši videz kože

Ker L-karnitin maščobo napoti na kurjenje, zmanjša tudi njeno odvečno izločanje iz žlez lojnic v koži. Zato je koža videti manj zamaščena, zmanjša pa se tudi pojavnost mozoljčkov in ogrcev.

FatBurn XXL za lažje oblikovanje postave

Vsebuje kar 1000 mg najčistejšega L-karnitina iz Švice, ki poskrbi za večje kurjenje maščob že pri preprostih dnevnih aktivnostih kot so sprehodi, kopanje ali pospravljanje.

Z 1 napitkom na dan bo vaš trening postal enostavnejši, kurjenje maščob pa bolj učinkovito.

Izbrani izdelki za vas