Zakaj je pomembno, da iz prehrane izločimo sladkor

Dejstvo je, da zaužijemo preveč sladkorja. Prizadevanje za zmanjšanje vnosa sladkorja bi moralo čim prej postati naša prednostna naloga. Zakaj? Ker ima prevelik vnos sladkorja lahko zelo resne posledice na naše dobro počutje. Predstavlja namreč eno največjih nevarnosti za naše zdravje, saj lahko povzroči debelost ali pa spodbudi nastanek bolezni srca in ožilja.

Začarani krog zasvojenosti s sladkorjem

Ko zaužijete ogljikove hidrate ali sladkor, svoje telo postavite na tobogan sladkorja v krvi.

  1. Najpre vaša raven sladkorja v krvi skokovito naraste.
  2. To posledično zviša vašo raven inzulina (tj. hormon, ki sladkorju / glukozi omogoča vstop v celico).
  3. Inzulin odstrani sladkor iz krvi in sporoči celicam, naj ga shranijo v obliki maščobe.
  4. Ta proces povzroči, da raven vašega sladkorja v krvi pade, zaradi česar postanete utrujeni in razdražjivi.
  5. Ko je raven sladkorja v krvi nizka, začnete znova hrepeneti po sladkorju.

Zasvojenost s sladkorjem

Sladkor povzroča zasvojenost in zaradi njega se počutimo dobro, zato ga pogosto zaužijemo VELIKE količine, ne da bi se tega sploh zavedali. To pomeni, da zaužijemo tudi veliko odvečnih kalorij, kar ogroža tudi vaš napredek pri hujšanju.

Bodite pozorni na glikemični indeks

Da se izognete pretiranemu uživanju visokokalorične hrane z nizko hranilno vrednostjo, bodite pozorni na glikemični indeks (GI). Ta vam pove, kako hitro se sladkor iz hrane absorbira v krvni obtok. Hrana z visokim GI (na primer ogljikovi hidrati) poviša raven sladkorja v krvi, kar vam zagotovi hiter a kratkotrajen sunek energije. Ta nenaden porast pogosto pripelje do padca energije.

Bolj pomemben je počasen in enakomeren dotok energije, česar pa sladke dobrote žal ne zagotavljajo.

Kako prekiniti začarani krog?

Potrebno je uravnati raven sladkorja. Pri tem pomaga uživanje kompleksnih ogljikovih hidratov v kombinaciji z vlakninami, kot so sadje in zelenjava, polnozrnata živila in beljakovine. Ne škodi, če svojo dnevno rutino vključite tudi zmerno vadbo.

Pijte dovolj vode, poskrbite za zadostno količino spanja, v svojo prehrano pa dodajte kakovostna prehranska dopolnila - ta vam lahko pomagajo še bolje uravnati krvni sladkor.

Katera prehranska dopolnila izbrati, da bi omeljili željo po sladkorju?

Naš nasvet: kapsule SugarOut! Vsebujejo ekstrakta cimeta in navadne breze in so povsem naravna in učinkovita izbira za zaustavitev želje po ogljikovih hidratih in sladkorju, z uravnavanjem ravni sladkorja v krvi pa vam pomagajo tudi pri hujšanju.

Ker SugarOut uravnava raven sladkorja v krvi, omeji tudi vašo željo po sladkorju. Ugotovili boste, da se je držati zdrave prehrane veliko lažje, če ne razmišljate nenehno o tisti slastni čokoladni tortici! S samo 1 kapsulo na dan boste ustavili željo po sladkorju in končno imeli svojo telesno težo pod nadzorom!